Gomirje.com
Održana radna akcija na Stražniku
19. travnja, 2022.

Na inicijativu nekolicine mještana Gomirja, 18.4.2022.g., na brdu Stražnik održana je radna akcija čišćenja šetnice i platoa na vrhu brda. Inicijativa koja ima za cilj rekonstrukciju nekad postojećeg vidikovca na vrhu spomenutog brda, na nadmorskoj visini od 638 m.n.m., okupila je 8 entuzijasta i zaljubljenika u lokalne prirodne ljepote, koji su dan proveli u čišćenju šumskog puta koji vodi od Radničkog doma u Kosanovićima do vrha Stražnika.

Jedna jutarnja prije paljenja motorki

Inicijatori radne akcije žele da izgradnja Vidikovca na vrhu brda, bude početak izgradnje mreže šetnica koje zapravo već postoje u vidu šumskih vlaka i puteva a koji spajaju Gomirje sa nizom zaseoka na našem području prolazeći  kroz najljepše predjele gomirskog kraja. Te staze je potrebno urediti i označiti, kako bi turisti prolazeći njima mogli  osim Stražnika obići i druge naše prirodne i kulturne znamenitosti poput Izvora Ribnjaka, Manastira, rijeke Dobre te svih onih skrivenih bisera koje želimo pokazati onima koji nas posjete.

Pogled kao glavni motiv

Na vrhu Stražnika, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 638 metara, više od 200 metara iznad samog centra Gomirja, nekada se nalazila osmatračnica/vidikovac sa koje se pružao pogled na sve četiri strane svijeta. Kako neki povjesni izvori kažu, na samom brdu nekada su se nalazile straže koje su pazile na upade turskih četa kroz dolinu rijeke Dobre, a po tome je vjerojatno i samo brdo dobilo naziv Stražnik.

S visine je bolji pregled obavljenih radova

I vidi se tko radi a tko zabušava

 

Upravo je ta činjenica vodila mještane da novi vidikovac naprave u stilu starog čardaka – osmatračnice iz perioda doseljavanja gomiraca i razdoblja koje je obilježila stalna prijetnja turskih upada na područje Gorskog kotara i dublje u Kranjsku, odnosno unutrašnjost Austrijskog Carstva.

Iako proljetni dan je bio hladan

Košara za visinske radove

Uz nekoliko sati posla i ugodnog druženja te ukusno napravljenu kotlovinu, ekipa je druženje završila na vrhu brda  razgovarajući o tome na koji način treba izgraditi vidikovac, ali i uz prisjećanja kako se je omladina nekada skupljala na tom mjestu paleći prvomajske krijesove koji su se vidjeli sve dokle pogled seže a to znači od Skradnika pa do Skrada i šire. Organizatori radne akcije ovom prilikom poručuju da su svi oni koji se žele pridružiti ovakvim druženjima u budućnosti dobrodošli! U nastavku donosimo nekoliko fotografija radne akcije “Stražnik 2022”.

Šumska kuhinja i šumski kuhar

Prste da poližeš

Šumar u svom ambijentu

I klupe su se izrađivale

Proizvodnja i uprava na istom poslu

Šta dalje?

Ako ne staneš i ne pogledaš učinjeno kao da nisi ništa radio

Ovdje je nekad stajao vidikovac

Za danas je bilo dosta

Ostale novosti