Gomirje.com
Radna akcija na izvoru Ribnjaka
26. lipnja, 2022.

Veselo društvance

Ove srijede, 22.6.2022.g., na Dan antifašističke borbe, na izvoru Ribnjaka poznatijem pod imenom Aždaja održana je radna akcija košnje i krčenja višegodišnjeg raslinja s ciljem uređenja šetnice do ove atraktivne i javnosti malo poznate lokacije na području Gomirja. Nekolicina mještana, uglavnom onih koji su sudjelovali i na radnoj akciji čišćenja vrha Stražnika, očistila je trasu planirane šetnice koja bi trebala iz više pravaca voditi do izvora Ribnjaka, koji je ime dobio zbog specifičnog nadiranja vode iz stijene iznad samog izvora u kišnim periodima.

Voda koja život znači

Osim što je skriven od očiju javnosti uz izvor se vežu i zanimljive priče. Neposredno nakon izvora još se mogu vidjeti ostaci starog mosta i mlina te pilane, jednih od najstarijih na području Gomirja. Ostaci su to vremena kada je voda imala egzistencijalno značenje za stanovnike Gomirja i okolice. Na pilanama pogonjenim vodom prorezivala se drvena građa, odvajkada najznačajniji resurs goranskog područja, dok se je u mlinovima pod velikim mlinskim kamenjem mljelo žito koje je služilo za prehranu nekada puno brojnijeg stanovništva Gomirja.

Zidine stare pilane

Interesantno je da je nekada i žito, kao i drvna masa bilo lokalni resurs uzgajan na oranicama gomirskog kraja. Nama danas nezamislivo, ali u ta vremena poljoprivredno je tlo pružalo sve nužno za prehranu mnogobrojnih obitelji. Danas je ono nažalost u najvećem dijelu zaraslo i neprepoznatljivo, i što je najtužnije nepogodno za proizvodnju hrane.

Prilaz izvoru je bio pun prepreka

Želja je sudionika radne akcije da se uređenjem šetnica i njihovom turističkom valorizacijom, zemlji, vodi i lokacijama starih pilana i mlinova pruži prilika da nas i naše goste poduče o tome kako se nekada živjelo, privređivalo i preživljavalo. Dio je to većeg plana turističke valorizacije gomirskih vodotokova i istaknutih vidikovaca sa kojih se pruža pogled na zaseoke od kojih je većina ostala bez stalnih stanovnika, ali ima svoje vikend posjetitelje koji održavaju svoje stare kuće a neki od njih planiraju i uređenja kuća za odmor.

Posljednje livade u selu

U središtu tih planova i napora nalazi se Manastir Gomirje i obližnje jezero Ribnjak koje vapi za uređenjem i koje predstavlja jedan od potencijalno najjačih turističkih aduta gomirskog kraja. Inicijatori radnih akcija smatraju da se puno može napraviti volonterskim radom. Osim što se fizički mogu odraditi radovi na terenu, može se početi razgovarati o tome što je to što mi kao mještani Gomirja želimo od našeg okoliša, kako želimo da u budućnosti izgleda jezero i koje sadržaje na njemu želimo. Nakon što definiramo ono što želimo ostali koraci su puno lakši jer znamo što nam je činiti, koje resurse i institucije angažirati na realizaciji ideje.

Najiskusniji predvode

Na izvoru

I još je jedna stvar možda bitnija od svega što je nabrojano. Radi se o ponovnoj izgradnji povjerenja između ljudi. To je ona fina paučina na kojoj počiva svaka zajednica, a Gomirje ju je u dobrom dijelu izgubilo. Ukoliko uspijemo u tome, možemo postići sve. To je razlog zbog kojeg organizatori pozivaju sve koji su zainteresirani da se pridruže budućim akcijama. Kontakt osoba je Jovo Mamula (Glišo), ili netko od osoba na slikama. Ono što je zagarantirano je dobro društvo, boravak na svježem zraku, uvijek neizostavan dobar zalogaj najčešće u vidu kotlovine i razgovor o temama od interesa za razvoj mjesta.

Akcija

Probijanje kroz prašumu

Neimar na djelu

Rad u kamenu

Zadovoljstvo nakon obavljenog posla

Uređen okoliš i omogućen prilaz izvoru

Rezultati su vidljivi

Ajmo na kotlovinu, dosta za danas!

 

Ostale novosti