Gomirje.com
Gradski derbi iznimnog značaja
27. travnja, 2023.

Ove nedjelje, 30.4.2023.g., paliti će se tradicionalni prvomajski krijesovi širom Gorskog kotara. Biti će to prilika da se ljudi podruže i počaste, kako su i zamislili u mjesnom odboru Moravice, gdje će nakon paljenja krijesa na proplanku pored hrama sv. Georgija, biti organizirana podijela gulaša kojeg domaćini spremaju za sve one koji im se odluče pridružiti. Kao i lani nadaju se dobrom odazivu ljudi, što bi im dalo dodatni motiv da i u narednim godinama nastave sa organizacijom ove lijepe manifestacije. Međutim, ove se nedjelje, također u Moravicama, odigrava utakmica 14. kola 2. županijske nogometne lige PGŽ, između Željezničara i Gomirja, a ta utakmica bi organizatorima prvomajskog krijesa i prigodnog druženja mogla uvelike pokvariti planove o velikom odazivu ljudi. Ne samo zato što je nogomet tradicionalno popularan sport u našim krajevima, niti zato što je najveći gradski derbi utakmica visokog naboja koja uvijek biva odlično posjećena. Pored nabrojenih razloga postoji još jedan koji je najvažniji za očekivano dobar odaziv gledatelja i navijača na ovonedjelji derbi. Ovaj derbi je naime utakmica o kojoj direktno ovisi prvo mjesto na tablici i titula ovogodišnjeg prvaka 2. ŽNL PGŽ. A ulog je nikad veći! Gosti iz Gomirja ove godine imaju povijesnu priliku da naprave nešto što niti jedna generacija u povijesti kluba nije napravila, od njegovog osnutka davne 1964 godine. Osvajanje prvog mjesta i ulazak u viši rang natjecanja je nešto o čemu u Gomirju dugo sanjaju, nešto što im je 1990.g. za dlaku izmaklo, i nešto za što ove godine postoje ozbiljne naznake kako bi se dugo sanjani san mogao ostvariti.

Sastav protiv Starog Grada

Gomirje je zahvaljujući odličnoj ekipi i dobroj atmosferi oko kluba, na krilima odličnih partija pruženih kod kuće i u gostima zasjelo na vrh tablice i trenutno broji 4 boda više od drugoplasiranog Snježnika i 6 bodova više od vječitog rivala iz Moravica. To što oba kluba imaju po utakmicu manje od Gomirja trebalo bi dati na težini nedjeljnom derbiju i djelovati kao upozorenje da se jedan kiks može znatno odraziti na plasman i odnose na tablici. Kao još jedno upozorenje treba djelovati i činjenica da je zauzeti prvo mjesto na tablici uvijek lakše nego ga zadržati, o čemu svjedoči i primjer Željezničara koji je na krilima svog najboljeg strijelca Majstorovića dostigao tu poziciju ali je nije dugo zadržao. Treba reći i da su domaćini ovog derbija upravo izostankom njihovih ponajboljih igrača Majstorovića i Đukanovića, koji će ovaj derbi zbog crvenih kartona promatrati s tribina, znatno oslabljeni što je velika prilika za Gomirje koje ima priliku napraviti još jedan veliki korak prema ovogodišnjem naslovu prvaka. Ukoliko bi se desio kiks Snježnika, koji je po uredniku ovog članka najveća prijetnja za planove Gomirja, dodatno bi se povećala bodovna razlika prve i druge momčadi na tablici, ali o tom potom.

Momčad i vodstvo NK Gomirje

Željezničar, kako smo spomenuli, ima velikih problema sa formom i konstantnošću svojih ponajboljih igrača, zahvaljujući kojima se nalaze ovako visoko na tablici, dok je s druge strane Gomirje u stalnom porastu forme a ono što dodatno raduje je da su igrači odlično posloženi i da je prvi sastav nešto što se ne mijenja često, dok je s druge strane na klupi nekoliko vrlo kvalitetnih igrača koji u svakom trenutku i na svakoj poziciji mogu odigrati odlično. Obrana gomiraca na čelu sa Mrkićem i Mamulom, ove sezone prima vrlo malo pogodaka i djeluje vrlo sigurno čak i u utakmicama protiv trkački jačih ekipa. Njima se ove sezone pridružio odlični Marijo Butković koji je već u prošlotjednoj utakmici protiv Starog Grada pokazao zašto je doveden.

Lista strijelaca

Sredina terena pod dirigentskom palicom vrlo okretnog Renata Đurana koji se izvrsno nadopunjuje sa Nikolom Vučinić funkcionira vrlo dobro, a kada im se pridruži i Luka Šipura, malo koji vezni red lige može im parirati. Vezni red je najzaslužniji što napadačka postava predvođena trećim na listi strijelaca Muhamedom Berišom ima obilje šansi, iz kojih vrlo često zabijaju. Uz Berišu tu su još i Josip Matovina, Sead Sahiti i Davorin Muhar koji stvaraju velike probleme svakoj obrani lige. Ne treba naravno zaboraviti ni Đorđa Mrvoša niti Nikolu Kovačevića koji redovno ulaze s klupe i odlično odrađuju zadatke koje im trener i stručni stožer zadaju. Zbog dobrih izvedbi svih spomenutih vratar Trbović ima vrlo malo posla ove sezone, ali kada je najpotrebnije pokazuje zašto je izabran da bude nastavljač sjajnog niza vratara nogometnog kluba Gomirje, koji su danas redovni pratitelji kluba i osobe koje su u Trbovića ugradile dio svojeg bogatog golmanskog iskustva.

Trenutni poredak na tablici

Zbog svega navedenog, kako smo već rekli, organizatorima prvomajskog krijesa neće biti lako privući ljude, jer će ova utakmica zasigurno  biti dobro posjećena. Motiva sigurno ne nedostaje ni Željezničaru koji će se truditi izaći iz krize, a niti Gomirju za čije igrače i navijače ovaj derbi ima nikad veći ulog. Navijači su čak organizirali i internu kladionicu na kojoj uglavnom, sukladno očekivanjima, prevladavaju optimistični rezultati. Mi ćemo se zadovoljiti i minimalnom pobjedom i nastavkom pobjedničkog niza koji bi nas primaknuo korak bliže rezultatu koji će biti zlatnim slovima upisan u povijest kluba. Na igračima i vodstvu kluba velika je odgovornost, a pred svima koji prate klub i njegove uspjehe još jedna nedjelja prepuna uzbuđenja na zelenim travnjacima lokalnih nogometnih terena. Uživajmo!

Interna očekivanja navijača NK Gomirje

Ostale novosti

Ostale priče