Gomirje.com
U susret ovogodišnjem festivalu harmonike
21. veljače, 2022.

Pripreme za ovogodišnji Festival Harmonike počele su već za trajanja prošlogodišnjeg izdanja. Puno je osoba konzultirano, razgovora odrađeno, prijavnih obrazaca i natječajne dokumentacije pripremljeno i konačno možemo reći da polagano ulazimo u završnu fazu, onu koja je mnogima najbitnija i najvidljivija, a to je finaliziranje programa i odabir izvođača.

U današnjoj priči predstaviti ćemo jednog od muzičara koji će nastupiti na ovogodišnjem GOMIRJE HARMONIKA MUNDIALU. Riječ je o osobi koja je trebala nastupiti na prvom izdanju festivala, ali su nažalost pandemijske okolnosti promjenile planove organizatora. On je ostao u kontaktu s nama i mi sa njim, a ovogodišnji festival će ispuniti našu i njegovu želju nastupa u Gomirju. Rječ je o Dušanu Sekuliću, kojega ćemo u nekoliko rečenica uvodno predstaviti javnosti.

Dušan Sekulić

Rođen u Sarajevu 10.2.1985.g., Dušan Sekulić je na svom životnom i profesionalnom putu prošao zanimljive etape ne samo na muzičkom već i na sportskom planu. Ali krenimo redom. Školovanje je započeo u osnovnoj školi Jovana Dučića u Bijeljini a prvo muzičko obrazovanje stekao je u Muzičkoj školi Stevan Stojanović Mokranjac u istoimenom gradu. Svoj umjetnički talenat nastavio je razvijati u Školi lepih umetnosti u Beogradu, da bi na Konzervatorijima Gustava Mahlera i Franza Schuberta u Beču stekao zvanje Koncert majstor, Magistar harmonike i Profesor jazz klavira. Nakon dodatnog usvršavanja na “The Academy of Music, Dance and Fine Arts”  in Plovdiv kratko vrijeme radi kao profesor na Franz Schubert konzervatoriju u Beču.

Virtuoz na klasičnoj harmonici

U svojoj bogatoj karijeri Dušan je dobio brojna priznanja i nagrade od kojih izdvajamo:

-Lauerat 28 medjunarodnih takmičenja na harmonici

-Prvak Evrope  2007  Italija

-Prvak Austrije  2006  Beč

-Prvak Srbije  2005 Smederevo

-Prvak Bosne i Hercegovine 2008  Sarajevo

-Prvak Republike Srpske 2004  Gradiška

-Solista Bečkog konzervatoriuma:  2010-2012

-Student generacije Bečkog konzervatoriuma

-Ličnost godine u Semberiji  2013 “Kreativna energija mladosti”

Dobitnik brojnih priznanja

Maestro Sekulić je do sada održao preko 400 koncerata a koncertrirao je u zemljama:  Bosna, Srbija, Hrvatska, Makedonija, Slovenija, Austrija, Mađarska, Slovačka, Češka, Njemačka, Italija, Francuska, Španjolska, Grčka, Tunis, Australija.

Osim muzičke priče, uz Dušana je vezana i veoma interesantna sportska priča. Iako po vlastitoj izjavi ne voli isticati stvari iz prošlosti koliko god one bile pažnje vrijedne, mi ćemo ovdje spomenuti i činjenicu da je Dušan bio profesionalni nogometaš. Najznačajniji uspjesi vezani su uz profesionalni angažman za bečku “Admiru”, dok je u sezoni 2012/2013 ponesao titulu prvaka Republike Srpske sa Radnikom iz Bijeljine. Ističe  ponekad u šali kako je na susretu između mladih nada BIH i Hrvatske u “džep stavio” Luku Modrića. Ipak nije mala stvar biti član reprezentacije Bosne i Hercegovine do 19 godina, član reprezentacije Republike Srpske i najbolji mladi igrač Republike Srpske.

FK Radnik Bijeljina – prvak RS 2012/2013

Dušan Sekulić stoji osmi s desna, Luka Modrić čuči treći s lijeva

 

Iako se može još mnogo toga reći o maestru Dušanu Sekuliću, vjerujemo da je ovaj uvod dovoljan da vas zainteresira i privuče na ovogodišnji festival.

Ostale priče